Kryptovaluutat – uusia innovaatioita seurakuntaan?

Kryptovaluutat – uusia innovaatioita seurakuntaan?

Kryptovaluuttojen käyttö ja suosio on johtanut tilanteeseen, jossa perinteisiin vannovan kirkon ja seurakuntien on pian reagoitava tilanteeseen. Kryptovaluuttoihin liittyy sekä hyviä että huonoja puolia, jotka on otettava huomioon, jos digivaluuttoja ja niiden hyödyntämää teknologiaa haluaa käyttää.

On ymmärrettävä kryptovaluuttojen toimintaperiaatteet

Jos kryptovaluuttaa haluaa hyödyntää esimerkiksi maksutapana kirkon hyväntekeväisyystoiminnassa, on hyvä ymmärtää, miten kryptovaluutat ylipäätänsä toimivat. Vaikka lohkoketjuteknologia nimenä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, on kyseessä itseasiassa melko yksinkertainen järjestelmä. Lohkoketju koostuu matemaattisilla algoritmeilla toisiinsa sidotuista koodeista, jotka tallentuvat lohkoihin aina, kun kryptovaluuttaa siirretään kryptolompakosta toiseen. Vaikka lohkoketjun tiedot ovat hajautetussa verkossa saatavilla kaikille, ei kenenkään virallista identiteettiä pysty paljastamaan. Kyseessä on siis tietoturvallisuuden kannalta erittäin turvallinen järjestelmä.

Eri kryptovaluutoilla on erilaisia ominaisuuksia

On myös selvää, että erilaisilla kryptovaluutoilla on erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi suosituimmat kryptovaluutat, kuten bitcoin, ethereum ja dogecoin ovat parhaita maksutapana. Toisaalta esimerkiksi dogecoin on meemivaluutta, jonka arvo vaihtelee moniin muihin kryptovaluuttoihin verrattuna enemmän. Osakekoulu tarjoaa laajasti tietoa juuri dogecoin-valuutan ominaisuuksista.

Ethereum on taas kryptoverkko, jonka pohjalta on pystynyt luomaan erilaisia kryptovaluuttoja. Kenties kirkkokin voisi luoda oman kryptovaluuttansa sekä työkaluja, jotka voisivat helpottaa kirkon tekemää tärkeää työtä.

Digitalisoituva kirkko voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa

Mikä tulee kryptovaluuttojen toimintaan, seurakunnat voisivat hyötyä myös itse lohkoketjuteknologiasta. Kirkot käsittelevät erittäin isoja määriä dataa, jonka hallitseminen ja suojaaminen voisi olla helpompaa hajautetussa verkossa. Kirkon tietokannat muuttuvat koko ajan samaan tapaan kuin lohkoketjukin.

Hajautettujen sovellusten avulla kirkon digitalisoitumista voisi nopeuttaa ja samalla kirkon toimintaa voisi päivittää nykyaikaan. Monesti kristillistä kirkkoa kritisoidaankin siitä, että kirkko elää edelleen menneisyydessä. On siis tärkeää, että löydetään tapoja kirkon modernisoimiseen.

Kryptovaluuttoihin liittyy myös riskejä

Vaikka kryptovaluuttoihin liittyy monia yllä mainittuja mahdollisuuksia, on selvää, että digitaalisten valuuttojen käyttöön liittyy paljon riskejä. Varsinkin uudempien kryptovaluuttojen suosio voi laskea hyvinkin lyhyessä ajassa, mikä vaikuttaa suoraan myös digivaluutan arvoon. Tämä pitää ottaa huomioon, jos kirkko ja seurakunnat haluaisivat käyttää kryptovaluuttoja maksutapana. Muuten kirkko voisi todellakin hyötyä uudesta lohkoketjuteknologiasta.